neděle 10. června 2012

Terezín

Dnes, v den výročí hrůzných a těžce uvěřitelných zvěrstev spáchaných v Lidicích, mi připadá jako vhodný den k vystavení fotografií z Terezína. Nebudu zastírat, že nejde o žádný romantický ani příjemný výlet, ale považuji to v současnosti za nezbytnou výpravu do minulosti duše našeho národa.
V historickém kontextu je nezbytné oddělit dvě období Terezína a to období 18. století, kdy byla založena pevnost Josefem II. a na období židovského ghetta, v tomto období sloužila malá pevnost jako věznice pražského gestapa.
Dnes mluví spousta lidí o těžké době a bídě, o tom nechci polemizovat, ale není od věci porovnat současné nároky průměrného občana s dobu nedávnou ale značně temnější...

Památník Terezín vznikl v místech utrpení desetitisíců lidí původně jako Památník národního utrpení roku 1947 z iniciativy vlády znovu obnoveného Československa.

V České republice je jedinou institucí svého druhu. Jeho posláním je uchovávat památku obětí rasové a politické perzekuce v letech nacistické okupace, rozvíjet muzejní, výzkumnou a vzdělávací činnost, jakož i pečovat o místa spojená s utrpením a smrtí desetitisíců obětí vlády násilí.
(http://www.pamatnik-terezin.cz/cz/pamatnik/zakladni-informace)






















Žádné komentáře:

Okomentovat